Támogatja a csecsemőgyilkosságot az Összefogás

Törvénymódosításban támogatná a csecsemőgyilkosságot az Együtt képviselője: Szabó Tímea, aki a közös lista ötödik helyén áll, decemberben olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, melyben csökkentené a büntetési tételt abban az esetben, ha az anya saját újszülöttjét megöli. Az illetékes bizottságban ezt a szocialista képviselők meg is szavazták.

Sneider Tamás elsőként egy tavaly novemberi hírt idézett: Végh Mária újszülött, egészségesen született csecsemőjét egy kővel megölte, majd egy zacskóba és pokrócba csomagolva a romos iskola pincéjébe dobta. A pécsi ítélőtábla három évet engedett el a 14 éves első fokú büntetésből (mondván nem volt bizonyítható a szándékosság). Barátjával még örültek is az enyhítésnek, hiszen a büntetés kétharmada után szabadulhat. 

A Jobbik szerint ilyen bűncselekményeknél szigorításra van szükség, hiszen egy ártatlan gyermek megölése általában 7-8 évet szokott érni. Tavaly, Mikulás napján Szabó Tímea képviselő - most az Összefogás tagja -, törvénymódosítási javaslatot nyújtott be “Egyes törvényeknek a gyermekek fokozottabb védelmét elősegítő módosításáról” címmel. 

Ebben a csomagban szerepel egy cikkely, ami a Btk. 161. paragrafusát az alábbiak szerint egészítené ki: “Az a nő, aki születő gyermekét a szülés alatt, vagy megszületett gyermekét közvetlenül a szülés után megöli, az (1) bekezdés szerinti bűntettet követi el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” 

A képviselő ezt azzal indokolja később, hogy “indokolt az újszülött megölésének privilegizált alakjának visszaállítása”. Sneider Tamás emlékeztetett, hogy még a liberalizmus fénykorában, 2003-ig létezett néhány éven át ilyen gyakorlat. Rámutatott: a mostani 10-20 évet (mivel ennyi jár 14 évet be nem töltött személy megöléséért) enyhítené kevesebb, mint felére a közös lista ötödik helyén szereplő Szabó Tímea, azaz töredékét érné egy csecsemő élete, mint egy felnőtté - nyomatékosította Sneider Tamás. 

Tehát 1,4 évvel is megúszhatja valaki, ha jó a magaviselete a börtönben, ez pedig a szélsőséges liberalizmus megnyilvánulása, és rettegnek attól, hogy valaha is bevezessenek ilyen törvényt - nyilatkozta a jobbikos képviselő. Ez egy ember- és életellenes javaslat, amivel akárki egyetért, az mondjon le azonnal, ezt követeli a Jobbik Szabó Tímeától is. Továbbá követelik az MSZP-től, hogy tisztázzák a helyzetet, mivel a bizottságban ezt az ott ülő képviselői megszavazták. 

A témáról az alfahir.hu megkérdezte a szintén Együtt-PM-es Jávor Benedeket, ám láthatóan felkészületlenül érte a kérdés. Kíváncsiak voltunk, támogatja-e a párt a gyermekgyilkosság enyhítését, miért lenne erre szükség. Ő maga nem tudja mi a mögöttes szakmai indoklása a kérésnek, bár szerinte Szabó Tímea - aki maga is édesanya és ő jobban tudna rá válaszolni szerinte - "nyilván arra törekszik", hogy fellépjenek a családon belül erőszak ellen - ahogy ezt eddig is tették -, és azokat a konfliktushelyzeteket, amik tragédiához vezetnek, azokat előzzék meg - hangzott a felettébb zavaros válasz.

A privilegizált gyilkosságot pártolók azzal érvelnek egyébként, hogy a kismama a születés után zavart elmeállapotban lehet, amiért ilyen dolgokat is elkövethet. Csakhogy ez nem egy hirtelen jött baleset, az ilyen módon gyilkoló "anyák" általában előre eltervelten szülnek félreeső helyen titokban, és már előre tudják azt is, hogy otthagyják a gyermeket.

Újságírói kérdésre Simon Gábor eltitkolt vagyonával kapcsolatos hírekre azt felelte, hogy ez egyrészt büntetendő, és ha bebizonyosodik, akkor azonnal le kell mondania. Bár ez Magyarországon nem gyakorlat, míg más közép-európai országokban még miniszterek is lemondanak ha hasonló gyanúba keverednek - jegyezte meg Sneider Tamás. Szerinte nem ez az egyetlen eset, sőt, rendszeres. Boldvai László volt MSZP pénztárnok ezer nm-es villát épített Salgótarjánban, miközben csak a négszázezres fizetését tüntette fel még az előző ciklusban, ebből pedig nem lehet ilyet építeni. Emiatt Sneider Tamás akkor vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményezett ellene.

CsatolmányMéret
csecsemőgyilkosságok.jpg23 KB
Tags: