Szociális szövetkezetek: a Jobbik szerint agrárismeretek híján született a program

 

Csak „Párizsból szemlélve” tűnik jó ötletnek a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó által bejelentett szociális szövetkezetek létrehozását támogató kormányzati program – mondta sajtótájékoztatóján Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. A szerinte eleve kudarcra van ítélve, helyette inkább egy országos állami szövetkezeti rendszert kellene létrehozni.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó hétfőn jelentette be, hogy a kormány új típusú szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásáról döntött. Szavai szerint a rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 olyan települését érinti, ahol ötezernél kevesebben élnek, és a „normál pályázati rendszerben” nem tudnak előrelépni, mert egy fillérjük sincs pályázatírásra. A szociális szövetkezetek az ezeken a helyeken élőknek adnának lehetőséget arra, hogy például különféle mezőgazdasági munkákkal, állattenyésztéssel, gyümölcsszedéssel vagy gyógynövénytermesztéssel, megteremtsék az önfenntartás feltételeit.
Sneider Tamás szerint Hegedűs Zsuzsa személyében az egész rendszer szellemi atyja egy olyan személy, akinek „lehet, jó gondolatai vannak, de sokszor Párizsból szemléli a magyar helyzetet” és nem rendelkezik a programhoz szükséges gazdasági, mezőgazdasági ismeretekkel, ezért a program eleve kudarcra van ítélve.
A jobbikos politikus az MTI szerint példaként említette, hogy május 1-jétől lehet pályázni, pedig azt egy „átlagos parasztember” is tudja, hogy addigra vetni kell, a növendék állatokat pedig ki kell hajtani. A Jobbik egy országos állami szövetkezeti rendszert állítana fel állami pénzből, állami ellenőrzéssel és irányítással. Ez ugyanis 100 ezernyi kistermelőnek nyújtana megélhetési lehetőséget, ha az állami cégek a termékeket felvásárolnák, állandó piacot nyújtva ezeknek a szövetkezeteknek. Sneider Tamás szerint egy ilyen országos rendszer beindítása után lehetne beindítani a most bejelentetthez hasonló szociális szövetkezeteket.

 

 

CsatolmányMéret
mezog.jpg117.8 KB
Tags: