Kiszámítható családpolitikáért a húsdarálót is vállalni kell

Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága a mai napon lefolytatta a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat részletes vitáját. Vágó Sebestyén és Novák Előd képviselőtársammal az ápolási díjak emelése, a lombikbébi program támogatása, a megváltozott munkaképességűek segítése és sok minden más mellett hadakoztunk. Igen, nem elírás. Utóbbi képviselőtársam meg is jegyezte, hogy "húsdaráló" jelleget öltött picit a munkánk, amit persze Selmeczi elnök asszony igyekezett is sietve visszautasítani.

Ahogy a bizottsághoz benyújtott kisebbségi véleményben is kifejtettük: A közjó érdeke is megkívánná az erőforrások átcsoportosítását, hiszen hazánk legnagyobb - és egyre fokozódó - problémáját a népességfogyás jelenti. A családpolitikának egyik fontos eleme kellene, hogy legyen a kiszámíthatóság. Azonban míg a nyugdíjak esetében lehet tudni, hogy azok mértéke az inflációt követi, addig a gyermekgondozási segély (GYES) vonatkozásában ez sajnos nem mondható el. Az alacsonynak számító infláció miatt a GYES inflációt követő emelése most viszonylag kisebb ráfordítással megoldható lenne. Ez a már említett népességfogyás miatt is egy sarkalatos pontja kell, hogy legyen a 2015-ös költségvetésnek.