Hernádszentandrási paradicsom

Hernádszentandrásra látogattak augusztus 31-én tapasztalatcsere céljából az önkormányzati munkacsoport tagjai, ifj. Hegedűs Lorántné és Sneider Tamás országgyűlési képviselők, illetve Kiss Gabriella és Kubinyi Tamás

Üveges Gáborral Hernádszentandrás polgármesterével beszélgettünk:

„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő, persze ha a közösségek megértik a kor üzenetét…”

Mennyi a település lélekszáma és milyen az összetétele?

Hernádszentandrás lakosainak száma 464 fő, és egészséges korfával rendelkezik, hiszen a 18 év alattiak 30 százalék, az aktívkorúak 40 százalék, a nyugdíjasok 30 százalékát teszik ki a helyi lakosságnak. A munkanélküliségi mutató 40% volt 2012 év elején 75 fővel. A cigányság hozzávetőlegesen a település 35%-kát teszi ki.

Milyen problémákkal kell szemben nézni?

Fő problémája a településnek, ahogyan a térségnek is a munkanélküliség, de Hernádszentandrás e területen már egy üde színfolt. A munkahelyteremtés – egy kiváló adottságokkal rendelkező térségben – kizárólag a mezőgazdaság talaján állva születhet meg, és Szentandráson már látszik, van kiút. 2010-ben a település önkormányzata sikeres pályázatnak köszönhetően BioSzentandrás néven Biokert-gazdálkodási programot hirdetett. Az elsődleges cél a jövedelem kiegészítés az önellátás segítése.

A programba bárki jelentkezhetett, aki vállalta, hogy hétvégenként részt vesz a képzéseken, rendszeresen műveli saját kertjét, tevékenykedik a hernádszentandrási közösségi MINTAKERTBEN.

Megindult hát a primőrzöldség termesztés a faluban, mely kezdetben nem volt egyszerű, de mára már a jövő útját jelenti. A helyiekben a program által kialakult egy komoly identitás, egyre inkább büszkék arra, hogy Szentandrásiak, a település nyugodt gyöngyszeme lett a térségnek, nem jellemzőek a lopások, bűncselekmények.

Mi a recept…

A fejekben kell rendet tenni! Az emberek önmagukba vetett hitét kell megerősíteni, elengedhetetlen a pozitív példa, a pozitív megerősítés! Felnőtté kell tenni a társadalmat és úgy is kell kezelni. Mindenkire ugyan azok a normák vonatkoznak, a település vezetése pedig igyekszik segítőkezet nyújtani, de akaratán kívül senkit nem támogatnak. A szegénység mindenkié!

Mi a jövő…

A programmal sikerült letenni az alapokat, elindult a termelés, kiépült az infrastruktúra, létrejött egy valódi, egyre inkább beágyazódó márka, tehát a kezdeti nehézségeken már túl vagyunk. A jelen feladatai közé tartozik az értékesítési munka magas színvonalú biztosítása, a termékpaletta szélesítése, és a folyamatos piacszerzés. Fontos, hogy működésünkkel elősegítsük, hogy az abaújiak keressék az abaúji termékeket, beinduljon egy körforgás és párbeszéd a kereslet és kínálat között. Egyelőre hiányzik a feldolgozóipar, ennek megteremtésével a termelést is meg lehetne többszörözni. Dolgozunk tehát azon, hogy a következő esztendőben már 4-5 helyben előállított termékkel is megjelenjünk a piacon, valamint 2013 tavaszától a gyógy –és fűszernövény termesztés és feldolgozás fogja kiegészíteni és teljessé tenni kínálatunkat.  Fontos cél, hogy a vegyszermentes termékekkel eljussunk a magyar vásárlókhoz, sőt azon családok asztalán is megjelenhessen a bio élelmiszer, akik eddig anyagi okok miatt ezt nem engedhették meg maguknak. Szeretnénk, hogy az egészség és az „egészséges” ne csak kevesek kiváltsága legyen. Hiszünk benne és nap mint nap tapasztaljuk, ha egyszer valaki megkóstolja a jó minőségű hazai terméket, akkor nem fog lemondani róla. Egyelőre a tagoknak természetben jelent többletet, de remélhetőleg az év végére már osztalék is jelentkezhet a közös erőfeszítés eredményeképpen.

A pályázati időszak lezárultával az egyre szélesebb alapokon álló programot nem szövetkezeti keretek között, hanem önkormányzati alapítású nonprofit cég által működtetjük, mert fontosnak tartjuk, hogy meglegyen egyfajta kontroll, amely biztonságot ad a kitűzött cél elérésének folyamatában.

Az idelátogatók előtt egy olyan abaúji falu tárul fel, mely büszke lehet a múltjára, igyekszik helytállni a jelenben, felelősséggel és kitartóan munkálkodik saját jövőjének megalapozásán. Hernádszentandrás kapui nyitva állnak!

CsatolmányMéret
Hernádszentandrás.jpg51.62 KB