Elmeszelte az OVB a Jobbik népszavazási kezdeményezését

Az Országos Választási Bizottság február 19-i döntése bebizonyította, hogy a Fidesz gyakorlatilag megszüntette a lehetőségét a népszavazási kezdeményezéseknek Magyarországon – közölte Sneider Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke.

A nemzeti radikális képviselő szerint az OVB indoklása „hemzseg az egyoldalú jogi megközelítésektől”, amelyek nem állják meg a helyüket, hiszen ha az OVB indoklását elfogadnák, „akkor ki lehetne mondani, hogy Magyarország egy anarchista köztársaság”, ahol a szülő semmilyen felelősséggel nem tartozik gyermeke neveléséért, viselkedésért.

„Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyermekek által okozott károkat ma is a szülőkkel fizettetik ki az oktatási intézményekben, illetve kiskorú veszélyeztetése miatt büntető eljárás indulhat a szülők ellen” – vélekedik Sneider Tamás. Hozzátette: Az előbbi esetnél máris fennáll az a helyzet, amelyet tegnapi ülésén kifogásolt az OVB, vagyis a „más személyt érő joghátrány”. A politikus közleménye külön érdekességként hozza fel, hogy a „precíz” jogászok szerint a testvért is joghátrány éri, akikről a népszavazási kezdeményezésükben szó sincs, semmilyen támogatást sem veszítenének el. A ma hatályos törvények és rendeletek hemzsegnek a valóban kollektív büntetéstől, anyagi hátránytól – emlékeztetet a képviselő, majd példát is említ: „Gondoljunk csak a holokauszt-kárpótlás különböző formáira, amelyben minden magyar állampolgár kollektíven érintett, miközben a zsidók deportálása közel 70 éve történt néhány ezer ember közreműködésével.”

Az OVB érvelésében fontos szempontként szerepel, hogy a Jobbik népszavazási kérdése a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos jogát sértené. Sneider Tamás megjegyzi: „Érdekes módon mikor közvetlenül a gyermekre fordítandó családi pótlék átkeresztelt változatát, az iskolalátogatási támogatást veszi el az állam 50 igazolatlan hiányzás után, az nem veszélyezteti a gyermek szociális biztonságát. Mikor drasztikusan csökkentik a munkanélküli szülőknek járó juttatásokat, az szintén nem vett fel alkotmányossági problémákat. Épp a családi pótlék átkeresztelése és annak elvételének lehetősége mutatta meg, hogy ilyen preventív jellegű intézkedéssel jelentősen növelni lehet az iskolába járást. Ennél talán sokkal fontosabb lenne, hogy hasonló megelőző céllal olyan anyagi hátránnyal szembesítsük azokat a szülőket, akik folyamatosan munka nélkül otthon tartózkodnak, és ezért bőven volna idejük gyermekük nevelésére, amelyek ráveszik őket gyermekeik helyes nevelésére. A valóság ezzel szemben az, hogy sok bűnözésből élő családban a szülők gyermekeiket – annak tudatában, hogy nem vagy csak kis mértékben büntethetők a fiatalkorúak – küldik el rabolni, fosztogatni, amelynek járulékos következménye az idősekkel szembeni kegyetlenkedés és gyilkolás.”

A Jobbik nem tesz le a valóban anarchiába fulladó, rettegő magyar vidék megmentéséről, egy élhető Magyarország megteremtéséről. Ennek értelmében a Jobbik tovább folytatja a törvényeinek benyújtását és országszerte a demonstrációikat a szociális biztonság, a munkahelyteremtés és a közbiztonság érdekében. „Legkésőbb egy év múlva pedig a benyújtott, de soha el nem fogadott törvényjavaslataink alapján mindenki eldöntheti, milyen Magyarországot szeretne” – zárul Sneider Tamás közleménye.